Demir Eksikliği Anemisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Demir anemisi; kandaki demir eksikliğidir. Vücut için hayati sıvı kandır. Kanda bir takım minerallerin eksikliği sonucunda vücut hastalanır. Kan içerisinde en önemli maddelerden biri demirdir. Kandaki demirin vazifesi kandaki oksijeni vücutta bulunan bütün hücreler ulaştırmaktır.

Demir eksikliği; daha çok kadınlarda ve gelişim çağında olan çocuklarda görülür. Demir eksikliği yanlış beslenme, kan kaybı, vücutta oluşan gizli kanamalar demir eksikliği nedenlerinden birkaçıdır.

Demir eksikliğinin birçok belirtisi vardır. Halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, kalp çarpıntısı, göğüs kafesinin sıkışması, gözlerin kararması, nefes nefese kalmak, baş ağrısı, iştahsızlık, anlamada ve dinlemede güçlük bu belirtilerden birkaçıdır.

Demir anemisi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir konusunu konuşuyoruz. Kanda bulunan demir eksikliği çok ileri düzeyde olmadığı zaman genelde ilaçla tedavi edilir. Doktor hastanın durumuna göre iğne ya da ilaç tedavisi verebilir. Kandaki demirin takviye edilmesi için ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
Hastadaki kan eksikliği ileri düzeyde ise hastanede tedaviye devam edilir. Hasta hastaneye yatış işleminden sonra birtakım testlerden geçirilir. Hastaya kan takviyesi yapılır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale de uygulanabilir. Hastanın kan değerleri normale döndüğü zaman hasta taburcu edilir.

Bazı durumlar demir anemisini tetikler. Özellikle kadınlarda görülen demir anemisinde uzun süren adet dönemleri hastalığı tetikler. Vücut kan kaybettiği zaman kanla birlikte demirde kaybeder. Yine bağırsaklarda oluşan gizli kanamalar demir anemisini tetikler.

Demir eksikliğinin nedenlerinden biri de kötü beslenmedir. Demir eksikliği olan kişiler demir bakımından zengin gıdalarla beslenmelidir. Özellikle canlı hücre barındıran kırmızı et ve deniz mahsullerini tüketmek demir takviyesi açısından son derece faydalıdır.

Kandaki demir hayati bir öneme sahiptir. Demir eksikliği açısından risk altında olan kişiler düzenli adet gören kadınlar ve gelişim çağında olan çocuklardır. Risk grubunda olan kişiler demir açısından zengin gıdaları beslenme listelerinden eksik etmemelidir.

Yeni doğan bebeklerde demir eksikliği açısından bir risk yoktur. Yeni doğan bebekler anne karnında depoladıkları demirle dünyaya gelirler. Ancak 3 ayı doldurduktan sonra bebeklere demir takviyesine başlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir