Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çağımızın yaygın hastalıklarından biri dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; kavramada ve anlayışta güçlük ve iletişimde bozukluk, başladığın işi tamamlayamama olarak tanımlanabilir.

Dikkat eksikliği çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülebilir. Dikkat eksikliği gündelik hayatı olumsuz etkilediği gibi yetişkinlerin sosyal hayat ve özel hayatlarındaki ilişkileri negatif olarak etkiler.
Dikkat eksikliği 3 kısımda incelenir.

1-Hiperaktivite bozukluğu: Genelde küçük yaş grubu çocuklarda görülür. Hiperaktivite genelde yerinde duramayan çocuklar için kullanılan bir tabirdir. Çocuklar tabiat itibari ile meraklıdırlar. Ayrıca eşyaya hükmetmeye çalışırlar. Bu nedenle eşyaları atarak yerinden hareket ettirerek eşyayı tanımaya çalışabilirler. Yeni olarak gördüğü her şey çocukların dikkatlerini çeker.

Çocukların enerjisi yetişkinlerin enerjisine göre çok daha fazladır. Özellikle apartmanda büyüyen çocukların ev içerisinde biraz daha aktif olmaları son derece normaldir. Çocuğa hareketli diye hemen hiperaktivite teşhisi koymak bu nedenle ilaç kullanmak son derece yanlıştır.

Bir çocuğa hiperaktivite teşhisi konulabilmesi için öncelikle çocuğun detaylı bir taramadan geçirilmesi gerekir. Eşyanın tabiatına zarar vermek hiperaktivite bozukluğu nedenleri arasında değerlendirilebilir.

2-Dikkat eksikliği: Dikkat eksikliği çocuklarda görülebildiği yetişkinlerde de görülebilir. Dikkat eksikliğinin birtakım belirtileri vardır. Başladığı işi ya da faaliyeti tamamlayamama, takım çalışmalarına uyum sağlayamama, konuşurken daldan dala atlama konunun sonunu getirememe dikkat eksikliğinin belirtilerinden birkaçıdır.

3-Tepkisellik: Soruyu tamamlamadan cevap vermek, sabırsızlık, başkasının sırasını beklemekte zorlanma, tehlikeli yerlere tırmanmak, bir işe tam anlamı ile dikkatini verememek olarak tanımlanır. Bu durum genelde çocuklarda 7 yaşına kadar devam eder. Anne babalar bu süreçte birlikte tutarlı ve doğru adımlar attıkları takdirde bu durum kendiliğinden geçer.

Bir çocuğa dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulmuşsa vakit kaybetmeden uzman eşliğinde terapi sürecine başlamak gerekir. Çocukluk döneminde bu durum tedavi edilmediği zaman ergenlikte DEHB teşhisi konulan çocukların depresyona girme olasılığı diğer çocuklara göre daha yüksektir.

DEHB teşhisi konulabilmesi için öncelikle çocuğun uzmanlar tarafından beyni tanımaya yardımcı olan bir takım testlerden geçirilmesi gerekir. Bu testlerin sonucuna göre çocuğa DEHB tanısı konulur ve tedaviye başlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir