Kireçlenme Nedir?

Eklemlerde görülen rahatsızlıkların arasında en sık rastlananıdır. Kemik uçlarında bulunan kıkırdak isimli doku bulunuyor. Bunların bize katkısı, eklem noktalarını ağrıdan uzak ve rahatsızlık hissetmeden kullanmamızı sağlamalarıdır. İşte bu kıkırdak dokularda görülen bozulmalar sonucu kireçlenme dediğimiz hastalık ortaya çıkmaktadır. Kireçlenmenin sık karşılaşıldığı noktalar ağırlık merkezi diyebileceğimiz taşıyıcı kısımlarda oluşur. Bunlar omurga, kalça, diz gibi eklemlerdir. Bunların dışın sık rastlanan bir diğer kısım ise parmaklardır.

Diz Kireçlenmesinin Nedenleri, Sebepleri

Kireçlenmelerin görüldüğü bölgelerin başında gelen diz kireçlenmesinin maalesef hala kesin neden bilinmiyor. Fakat oluşma zamanına bakılarak belirli tahmin yapılabiliyor. Gençlerde oluşmasında temel etken spor ile yapılan zorlanmalar ve sert, ağır mesleklerle uğraşanlarda oluşan zorlanmalar diyebiliriz. Eğer genç olarak değil de orta yaş diyebileceğimiz 45-50 yaş grubunda oluşanları merak ediyorsanız. Onlarda da daha çok aile yatkınlığı olabiliyor. Yani genetik bir etkiden oluşabiliyor. Yani aile içinde daha önce bu rahatsızlığı yaşamış bireyler var ise diğer bireylerde görülme olasılığı da artıyor.

Diz Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler daha çok yorgunluk ve zor işler sonucu ortaya çıkan ağrılardır. Sürekliliği giderek artan ve şiddetlenen bu ağrılar günlük yaşam şartlarını zorlaştıran seviyeye çıkabilir. İlk aşamada dinlenip hareket ettiğinizde ortaya çıkıyor daha sonra geçiyorsa bu kireçlenme başlangıcı olabilir. İlerleyen süreçte bu ağrı kalıcı etki yapabilir. Hareketlenme kapasitesinde azalmalara rastlanabilir. Diz ve kalça bölgeleri rahatsızlıkları oldukça zor bir sürece yol açmaktadır. Sonrasında ilerlerse ayaklara kadar etki edebilir. Ayak etkisinde ise çorap ve ayakkabı giyemez hale getirebilir. Bu yüzden dikkat edilmeli ve hekime başvurulmalıdır.

Teşhis Edilebilir Mi?

Öncelikle rahatsızlığı hisseden kişiye nasıl başladığı ve ne sıklıkla karşılaştığı soruları sorulur. Uzun zamandır var olan bir ağrıdan söz ediyorsak, büyük ihtimal zaten diz kireçlenmesidir. Fakat hemen bir muayene yapılır ve kesinlik aranır. Muayene sırasında eklemler kontrol edilir. Ses gelip gelmediği kontrol edilir. Ses “çıtırtı” gibi nitelendirilebilir. Ağrı v kısıtlanma söz konusu mu diye bakılır. En son ise hasta röntgen işlemine alınır. Orada görülecek sorunlar ile tanı kesinlik kazandırılır ve tedavi sürecine geçilir.

Diz Kireçlenmesinde Cerrahi Yöntem Uygulama

Bu müdahalelerde erken teşhis çok önemli rol oynar. Çünkü eklem noktalarında oluşan bozulmalar ilerleme aşamasına geçmeden düzeltilme olasılığı fazladır. Bu gibi durumlarda cerrahi operasyonlar gerekebilir. Yapılacak olan müdahaleye tıp literatüründe osteotomi adı verilmektedir. Eğer bu süreci hasta geçirmiş ise yani geç kalınmış bir durum varsa. Bu sefer sadece protez uygulaması yapılabilir. Cerrahi müdahaleler genel olarak bu şekildedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir