Kızamık Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Kızamık bilindiği üzere bulaşıcı bir hastalıktır. Mevsim değişimlerinde ortaya çıkan virüslerin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bebeklerde ve gebelerde görülen kızamık sağlık açısından son derece tehlikelidir.

Kızamık hastalığına neden olan virüs genelde solunum yolu ile bulaşır. Kızamığa neden olan virüs solunum yollarından geçerek ağız ve burun boşluğunda tutunur. Bazı virüslerin kuluçka dönemi olduğu gibi kızamığa neden olan virüsünde kuluçka dönemi vardır. Kızamık hastalığına neden olan virüsün kuluçka dönemi bir haftadır. Virüs vücuda girdikten bir hafta sonra etkilerini göstermeye başlar.

Kızamığın birçok belirtisi vardır. Yüksek ateş, titreme, deride döküntü ve kırmızı renkli leke, halsizlik ve baş dönmesi bunlardan birkaçıdır. Kızamık virüsü ile vücut bir kere mücadele ettiği zaman bağışıklık kazanır. Tekrar aynı virüs vücuda giremez.

Kızamığın belirtileri nelerdir, kızamık nasıl seyreder, konusunu konuşuyoruz. Kızamığa neden olan virüs vücuda girip kuluçka dönemini tamamladığı zaman hastalığın belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hastanın ateşi yükselir. Hasta kendisini halsiz ve yorgun hisseder. Bebeklerde halsizlikle birlikte iştahsızlık ve kusma da görülebilir.
Hastalığın ilerlemesi ile birlikte yüksek ateşten sonra hasta titreme nöbeti geçirmeye başlar. Hastanın ağzında beyaz renkli pamukçuklar oluşur. Hastalığın ilerleyen aşamalarında deride kırmızı renkli lekeler ve döküntüler ortaya çıkmaya başlar.

Vücudunuzda kırmızı lekelerle birlikte ciltte döküntü başlamışsa, yüksek ateş ve halsizlik varsa kızamıktan şüphelenebilirsiniz. Kızamığın tedavisinde doktor muayenesi ve tıbbi tedavi esastır. Kızamık teşhisi için doktorunuz öncelikle sizden birtakım kan tahlili ve testler yaptırmanızı isteyecektir. Bu tahlillerin sonucunda kızamık teşhisi konulur.

Kızamığın tedavisinde hastalığın bulaşmaması için evde şu hususlara dikkat edilmelidir. Hastanın odasının ısısı 20 derecenin altına düşmemelidir. Hastanın odası sık sık havalandırılmalı, kişiye özel olan hastanın eşyaları kullanılmamalıdır. Hastanın havlusu, yemek tabağı vs ayrı olmalıdır.

Kızamık ateşli bir hastalık olduğu için hastalığın tedavisinde hastayı serin tutmak esastır. Hastanın ateşi yükseldiği zaman ılık bir duş aldırmak iyi olur. Ayrıca yüksek ateşle birlikte hasta sıvı kaybına uğradığı için bol bol su içmeli, su içmekte zorlanıyorsa meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalar tüketebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir