Migren

Migren genellikle baş ağrısı rahatsızlığı olarak bilinse de sadece bu şekilde tanımlamak eksik bilgi olacaktır. Otonom sinir sistemi bozukluğundan oluşan hastalık türüdür. Bio-elektriksel sınıfında yer almaktadır. Bir çok sisteme rahatsızlık aşamasında hasar verir. Görevlerini yaparken yavaşlama etkisine neden olur. Bunlar damar, sindirim ve dolaşım sistemleridir.

Migrenin en sık görülenine basit migren denilirken, şiddeti yüksek olana auralı migren denmektedir.

Üstte dediğimiz gibi yalnız baş ağrısı olarak görülmez. Yanında mide bulanması, kusma, çeşitli hassasiyet artmaları gibi belirtiler verebilir. Auralı olanında durum daha ağırdır. Geçici felç durumu bile olabilir. Çocuk dediğimiz küçük yaş gruplarında daha çok bulantı ve kusma ön teşhis konusunda etkindir. Ayrıca sürekliliği olduğundan dolayı psikolojik rahatsızlıkları tetikler. Bunlarda anksiyete bozukluğu ve depresyondur. İş ortamında olanları oldukça zorlayan bir hastalıktır. Çünkü bu hastalık oluştuğu anda iş görme oranını %90 aşağıya çekecektir. Yani yapmakta olduğunuz işi yapamaz hale gelirsiniz. Özellikle ışıklı ortamda çalışıyorsanız ve ekrana bakarak çalışıyorsanız kesinlikle ağrı anında işe ara vermeniz gerekir.

En çok gençlerde görülmesinin nedenleri?

Oldukça tetikleyici etki yapan, tek taraflı ve zonklayıcı etkisi olan en şiddetli baş ağrısıdır diyebiliriz. Bu etki ise fazlasıyla hareketli ortamlardan, ışık ve gürültüden çabuk nem kapar. Adeta ağrımak için bu ortamları bahane kabul eder. Aktif olarak ses maruz kalan, gürültülü ortamlarda yer alıp, bilgisayarı çok sık kullanan gençler bu yüzden etki altına çabuk girerler.

Migrenin Belirtileri

Baş ağrısı hastalıklarından olduğunu söylemiştik. Şiddeti ile günlük yaşamınızı etkiler. Zonklama ve sıkıştırıcı bir ağrıdır. Sıradan bir baş ağrısına göre delici bir etkiye sahiptir. Tek tarafta oluşur. Genelde şakak bölgesinde, ese ve alında olarak başlar. Süreç 4saat ile 3 gün arasında olabilir. Yani uzun bir ağrı dönemine girebilir.

Genel belirtileri ise bulantı, kusma ve ishaldir. Kokuya duyarlılık artar. Ses ve ışık hassasiyeti çoğalır. Yorgunluk hissi ile halsiz düşürür. Daha ileri giderek geçici felç oluşturabilir.

Nörolojik bulgularında ise göz önünde noktalar görülür. Bunlar parlak ve ışıksıdır. Geçici görme sorunları oluşturabilir. Denge kaybı, baş dönmesi ve konuşma güçlüğü çekebilirsiniz.

Ruhsal tetiklerde ise huzursuzluk, gerginlik ve yanında anksiyete bozulmasına rastlanır. Öfke kontrolü zorlaşır. Depresyon ve mutsuzluk artar.

Migrenin Tedavisi Var mı?

Tedavi olarak ilk aşama bozucu alan tespiti ile başlar. Ardından nöral terapi adı verilen süreç başlar. Ön planda tutulan tonsil ve jinekolojik düzenlemeler yapılır. Yumuşak doku bozucu hormanlar düzenlenir. Kronik rahatsızlık varsa otonom sinir sisteminde düzenlemeler yapılır. İlaç kullanımı fazla olanlarda sistem adaptasyonu sağlanır.

Diş sorunları dolayısı ile ortaya çıkanlarda ise incelemeler diş kısmında yapılır. Enfeksiyon varsa kanal tedavisi uygulanır. Yirmi yaş dişi sorunları varsa cerrahi işlem yapılır. Protez diş kullanımdan kaynaklı sorunlarda olabilir. Bunlarda da oklüzyon denilen yöntem uygulanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir