Rahim iltihabı, rahimde ve rahim ağzında bakterilerin üremesi sonucu ortaya çıkan bir tür akıntıdır. Rahim iltihabı aktif bir cinsel yaşama sahip olan kadınlarda bekar olan kadınlara oranla daha sık görülür. Rahim; yapı itibarı ile ıslak ve nemlidir. Bu nedenle bakteriler kolay bir şekilde hızla çoğalırlar. Vajinal temizliğe dikkat edilmediği zaman bakteriler çoğalır, rahimde ve rahim ağzında yanma ve kaşıntı başlar. Akabinde ise rahim iltihaplanır.
Rahim iltihaplanmadan önce birtakım belirtiler ortaya çıkar. Vajinal akıntının fazlalaşması, rahimden gelen akıntının renginin ve kokusunun değişmesi bu belirtilerden birkaçıdır.
Rahimden gelen akıntının iltihap olup olmadığını anlamak için vajinal muayene şarttır. Rahim iltihabına teşhis konulabilmesi içi vajinal muayene ile birlikte birtakım tahlil ve tetkikler yaptırmak gerekir.
Rahim iltihabının en büyük belirtisi vajinal akıntının fazlalaşması, kokusunun ve renginin değişmesidir. Rahmin kendine has bir kokusuz ve renksiz bir akıntısı vardır. Bu akıntının rengi, kokusu ve miktarı değiştiği zaman rahim iltihabı ortaya çıkar.
Rahimde iltihap olduğu zaman idrarda yanma, rahimde kaşıntı yanma hissedilir. Rahim iltihabı bazen adet kanamasının dışında rahimde oluşan kanama ile ortaya çıkar. Genelde ilaçla tedavi edilir.
Rahim iltihabı gebelik döneminde çok tehlikelidir. Rahimde oluşan iltihap bebeğe zarar verebilir. Gebelik döneminde rahim iltihabı geçiren annenin bebeğinde birtakım riskler söz konusudur. Annede oluşan iltihap bebeğin gözlerine zarar verebildiği gibi akciğerlerinde enfeksiyon oluşturabilir. Ayrıca gebelik döneminde yaşanan rahim iltihaplanması gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir.
Gebelik düşünen anne adaylarının gebelikten önce vajinal muayene olmaları son derece faydalıdır. Zira rahimde iltihap olduğu zaman gebelik gerçekleşmez. Rahimin mukuslu bir yapısı vardır. Rahimde iltihap oluştuğu zaman bu mukuslu yapı bozulur ve babadan gelen spermler anne rahminde tutunamazlar. Böylece istenen gebelik bir türlü gerçekleşmez. Rahim iltihaplı iken gebelik gerçekleşse bile gebeliğin düşükle sonuçlanma ihtimali çok yüksektir.
Rahim iltihabından korunmak için vajinanın günlük temizliğinin özenli bir şekilde yapılması gerekir. Parfüm deodorant ya kokulu şampuanlar rahimin yapısına zarar verir. Rahimi ılık su ve sabunla yıkamak yeterli olacaktır.