Rahim İltihabı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim iltihabının bir diğer adı servisit olarak bilinmektedir. Günümüzde pek çok kadın bu hastalığa en az bir defa yakalanmaktadır. Hastalığı geçirmek için aktif bir cinsel yaşam şart değildir. Pek çok kadının başına gelen bu hastalık kişinin kendi tespitinden ziyade genellikle uzmanlar tarafından jinekolojik tedaviler sırasında tespit edilmektedir. Her hastalık ciddiye alınmalı ve gerekli sağlık kontrolleri asla aksatılmamalıdır.

Rahim İltihabı Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirti, adet kanamalarından sonra çeşitli akıntıların ortaya çıkmasıdır. Kanamalar, adet döneminden sonra da zaman zaman devam eder. Hastalar genellikle idrar sırasında yanma, ilişki esnasında ağrı ve dönemsel kaşıntı gibi şikayetler ile doktora başvurmaktadırlar. Şayet hasta, dönemi çok şiddetli geçirmiyor ise hastalık anlaşılmayabilir. Ama daha sonrasında zaman içerisinde hastalığın ilerlemesi ile birlikte kötü koku ve yoğun iltihaplar göze çarpacaktır. Bu tip hastalıklar bireylerde utanç ve çekingenlik duygularını ön plana çıkartmaktadırlar. Hassas bölgelerde yaşanan hastalıkları kişiler kolay kolay dillendiremez ve bundan dolayı da içlerine kapanarak durumu kendileri kontrol altına almak isterler. Bu tip hastalıkların son derece normal olduğunu ve her bayanın başına gelebileceğini unutmamak gerekir. Kontrol altına alınmayan her hastalık ileride daha ciddi boyutlara ulaşabilir ve kişinin sağlığını tehdit edebilir.

Rahim İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalık direkt olarak kendini göstermeyebilir. Her kadının 6 ayda bir jinekolojik muayeneye girmesi gerekmektedir. Bu rutin kontroller sırasında doktorunuzun herhangi bir bulguya rastlaması halinde krem ve fitil muayenesi başlayacaktır.

Tedavi süresi boyunca cinsel ilişki kesinlikle yasaklanır. Böylece bölgenin tahrip olmadan kendisini yenilemesine ve iyileştirmesine fırsat verilmiş olur. Genellikle bu rahatsızlık vajinanın mukuslu yapısına zarar vermektedir. Bu sebeple hastalığın çok ileri evrelerinde lazer ile tedavi veya direkt olarak hücrelere müdahale de yapılabilmektedir. Aynı zamanda servisit hastalığı ile karşı karşıya olan hamile bayanlarda erken doğum riski ve düşük yapma riski de mevcuttur. Bundan dolayı herhangi bir belirti veya bulguya rastlanıldığında direkt müdahale için doktora başvurulmalıdır.

Hastalığın bir diğer kötü yanı ise vajinanın mukuslu yapısı bozulduğundan dolayı spermlerin vajina duvarlarına tutunamıyor olmalarıdır. Bu durum da hamile kalmak isteyen bayanlar için büyük bir dezavantajdır. Vajina duvarlarına tutunamayan spermler verimliliklerini yitirirler ve cinsel ilişki sonunda herhangi bir gebelik oluşmaz. Hastalığın çeşitli sebepleri olabilir. Zaman zaman cinsel yollar ile bulaşan bu hastalık bazen iç çamaşırların dokusundan, ortak havlu veya tuvalet kullanımlarından veya vajinayı çok fazla sabun ile yıkayarak bölgenin florasına zarar vermekten dolayı da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda duş aldıktan sonra özel bölgeleri iyi bir şekilde kurulamak da önemli bir önlem şeklidir.

Rahim İltihabı Korunma Yolları

Günlük yaşantınızda kullandığınız tampon tipi ürünler bu tip hastalıklara yol açabilmektedir. Aynı zamanda tanımadığınız veya yeterince hijyenik olduğundan emin olmadığınız insanlarla yaşadığınız cinsel ilişkiler de bu hastalığın size bulaşma riskini arttıracaktır. Hijyen genital bölge için son derece önemlidir. İç çamaşırı seçimlerinize dikkat etmeli, duş aldıktan sonra genital bölgenizi kurulamalı ve duş esnasında genital bölgenizi sabun ve benzeri ürünler ile yıkamamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir