Trombofili Kan Pıhtılaşması Nedir?

Trombofili; halk arasında bilinen adıyla kan pıhtılaşması kanın pıhtılaşma eğilimi gösterdiği bir birtakım hastalıklardır. Vücutta belli zamanlarda kanın pıhtılaşma düzeyi artar. Özellikle kadınlarda gebelik döneminde kan bir miktar pıhtılaşma eğilimi gösterir.

Özellikle gebelikte görülen trombofili pıhtı bozukluğu gebeliğin düşükle sonuçlanmasına, bebeğin kalbinin durarak ölü doğmasına neden olabilir. Gebelik döneminde trombofilinin erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Gebelik döneminde anne adayında pıhtı bozukluğu varsa erken teşhisle birlikte mutlaka tedaviye başlanmalıdır. Gebelikte erken teşhis edilemeyen trombofili, gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olur.

Kan pıhtılaşmasının birçok nedeni vardır. Kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları kısacası kanla ilgili tüm hastalıklar pıhtı bozukluğuna neden olabilir. Trombofilinin bir nedeni de kalıtsaldır. Anne ya da babada olan pıhtı bozukluğu genetik olarak çocuğa geçer. Bu nedenle pıhtı bozukluğu teşhisi konulan çiftlerin çocukları trombofili açısından değerlendirilmelidir.

Trombofili nedir, nasıl teşhis konulur, trombofili tanısı konulan hastalar nelere dikkat etmelidir, konusunu konuşuyoruz. Trombofili genelde kalp ve damar tıkanıklığı olan kişilerde ve gebeliği tekrarlayan düşüklerle sonuçlanan kadınlarda görülür.

Pıhtı bozukluğu teşhisi konulabilmesi için hastaya birtakım tahlil ve tetkikler uygulanır. Bu tetkiklerin sonucunda trombofili teşhisi konulur. Pıhtı bozukluğu olan hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Özellikle ilaç kullanan hastalar limon ve zencefil gibi kanı sulandıran yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Pıhtı bozukluğu teşhisi konulan bir kadın gebe kaldığı zaman hastalığını mutlaka doktoru ile paylaşmalıdır. Hastalığını ve kullandığı ilaçları doktoruna bildirmelidir. Trombofili hastası olan kadınlar gebe kaldığı zaman gebelikle birlikte ilaç tedavisi ya da iğne tedavisi başlamalıdır. Hastanın hangi ilacı kullanacağı ve ilacın dozu alanında uzman doktorlar tarafından ayarlanır.

İlacın dozu kandaki pıhtı eğilimin artması ile doğru orantılıdır. Gebelikte başlanan ilaçlar genelde doğuma kadar kullanılır. Trombofili olan anne adayına doktor kan sulandırıcı iğne vermişse anne adayı iğneyi sağlık kuruluşunda yaptırdığı gibi kendisi de yapabilir.

İğne kullanımında dikkat edilmesi gereken husus iğnenin düzenli olarak gün atlamadan, gün içerisinde aynı saatler içerisinde yapılmasıdır. Kan sulandırıcı iğneler koldan yapılabildiği gibi karın bölgesinden ya da bacaktan da yapılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir