Astım; üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Üst solunum yolunda bulunan bronşların sigara, alkol, alerjen maddeler, soğuk hava gibi çeşitli nedenlerden dolayı daralması sonucu akciğerlerin zedelenmesi sonucu astım meydana gelir. Astım, bir çeşit akciğer hastalığıdır.
İnsan vücudunda bütün organların kendini yenileyebilme özelliği vardır. Ancak akciğer vücudumuzda kendini yenileyemeyen tek organdır. Bu nedenle akciğer hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Astım; başlangıçta sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreder. İlerleyen zamanlarda ise ataklar başlar. Astım hastası olan bir kişi normal zamanlarda nefes alıp vermede herhangi bir güçlük çekmezken atak zamanlarda nefes darlığı, nefes alırken boğulma hissi, öksürük ve göğüste sıkışma hissedebilir.
Astım hastalığını tetikleyen nedenler genetik ve çevresel faktörler olmak üzere 2 kısımda incelenir.
Çevresel faktörler: Hava kirliliği, kimyasal deterjanlar, polen, sigara dumanı, bilinçsiz ve aşırı ilaç kullanımı, evcil hayvanların tüyleri, parfümler ve üst solunum yolu enfeksiyonları çevresel faktörler grubunda değerlendirilir.
Genetik faktörler: Genetik faktörler kan bağı ile genlerden gelen faktörlerdir. Aileden birinde anne ya da babada astım hastalığı olduğu zaman çocuk risk grubu içerisinde değerlendirilir.
Astım hastalığında ataklar hastanın yaşı ve yaşadığı çevre ile doğru orantılıdır. Ataklar genelde sabaha karşı başlar. Akciğerler rahatlatılmadığı müddetçe aralıklarla devam eder. Astım hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Her hastalıkta olduğu gibi astım başlamadan önce vücut birtakım tepkiler verir. Astım hastalığının belirtileri nelerdir, astım nasıl başlar, astım teşhisi hangi aşamada konulur, merak edenler için yazmaya devam ediyoruz.
Astım; başlamadan önce birtakım belirtiler ortaya çıkar. Göğüs kafesinde sıkışıklık, merdiven çıkamama, yürümekte zorlanma, nefesin bir anda sıklaşarak boğulma hissine kapılma, solunumda hırıltı, göz alerjisi astımın belirtilerinden birkaçıdır.
Astım hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hasta doktorun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanıp tedavisini aksatmadığı müddetçe hastalık zaman içerisinde iyileşir. Çocuklarda görülen astım, büyüklere oranla daha hızlı iyileşme gösterir. Kesinlikle hastalık kalıcı değildir. Dikkatli ve özenli bir tedavi astımı iyileştirir. Astım hastalarının en çok dikkat etmeleri gereken şey kirli ve oksijensiz havaya maruz kalmamalarıdır.