Koah Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

KOAH HASTALIĞI NE DEMEKTİR?

Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı denilen koah hastalığı nedir birçok kişi tarafından bilinmemektedir. KOAH hastalığı, tam olarak tedavisi olmayan ve çok hızlı ilerleyen ancak ilerlemesi önlenebilen bir akciğer hastalığıdır. Özellikle sigara dumanı ile diğer zararlı olan gazların etkisi ile gelişen ve hava yollarının mikrobik olmayan iltihabıdır. Hastalıktaki kronik kelimesi uzun süre devam ettiğini, Obstüktif kelimesi de tıkayıcı bir hastalık olduğu ifade etmektedir. Yani bu hastalığın etkisi ile nefes borularında tıkanma yaşanmaktadır.

KOAH tanımının içerisinde kronik bronşit ile amfizem beraber yer alırlar. Hava yollarında meydana gelen daralmanın etkisi ile akciğerin en küçük birimi olan hava keseciklerindeki harabiyet nedeni ile normal zamanlarda balona benzeyen ve balon gibi genişleyip daralan hava yolları, bu genişleyip daralma özelliğini yani esnekliğini yitirirler. Bu nedenle genişleyen hava keseciklerine giren hava çıkmakta zorlandığı için daha fazla şişer. Bu durum amfizem olarak tanımlanır.

KOAH hastalığında küçük hava yolları mikrobik etkisi olmayan iltihap nedeni ile şişer. Bu nedenle balgam üreten bezler normalden daha fazla çalışarak balgam miktarının artmasına neden olur. Bu nedenle hava yolları daralarak havanın geçişini güçleştirir. Bu duruma ise Kronik Bronşit denilmektedir. Bu hastalık nedeni ile en az 2 yıl olmak üzere ve o iki yılda en az 3 ay olmak üzere balgam ve öksürüğe neden olarak kişiye rahatsızlık verir.

KOAH hastalığının görülme sıklığı sigara içen kişilere göre değişmektedir. Sigara içen her 6 kişiden biri KOAH hastalığına yakalanmaktadır. 40 yaş üstündeki kişilerde KOAH görülme sıklığı % 15 ile % 20 arasında değişmektedir. Dünya’da ve Türkiye’de toplamda 210 milyon kişinin KOAH hastalığı ile mücadele ettiği belirtilmiştir. Türkiye’de tahmini olarak 3 – 5 milyon arasında KOAH hastası olduğu düşünülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, Dünya’daki en öldürücü hastalıklar sıralamasında KOAH 4.sıradadır. Yine aynı araştırmaya göre her yıl 2,9 milyon kişi KOAH hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise KOAH öldürücü etkisi ile 3. Sıradadır. Ayrıca Türkiye’de her yıl 26 bin kişi KOAH etkisi ile ölmektedir. KOAH hastalığı 3 türde görülmektedir. Bu türler;

  • 1 ) Amfizem ( A Tipi )
  • 2 ) Bronşit ( B Tipi )
  • 3 ) Karışık yani Amfizem ile Bronşit birlikte görülür. ( C Tipi )

A Tipi KOAH ( Hafif Şiddette )

Bu kişilerde hem öksürük hem de balgam vardır. Ağır şekilde bir iş yapıldığı zaman hastada nefes darlığı oluşur.

B Tipi KOAH ( Orta Şiddette )

Öksürük ve balgam ile birlikte nefes darlığının şiddeti daha fazladır. Günlük işler esnasında zorlanılır.

C Tipi KOAH ( Çok Ağır Şiddette )

Sürekli olarak nefes darlığı ve öksürük vardır. Hastaların genelinde C tipi karışık KOAH görülür. Yani kişide hem bronşit hem de amfizem beraber görüldüğünde C tipi KOAH ortaya çıkmaktadır. Genel olarak belirtileri benzediği için ayrımı da zordur. A ve B tipi KOAH hastalığına yakalanan kişilerin özellikleri farklı olmaktadır.

A Tipi KOAH Hastaları uzun boylu ve zayıf, fıçı göğüs şeklinde görünen, parmak uçları şişmiş olan, öksürük ve balgam gibi şikâyetleri olmayan kişilerdir. B Tipi KOAH Hastaları ise bu özelliklerin tam tersini taşıyan kişilerdir. KOAH hastalığının çeşitli nedenleri vardır. Aşağıda bu nedenler anlatılmıştır.

KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

-Sigara
-Pipo içmek
-Puro içmek
-Sigara içenlerin olduğu ortamda bulunmak
-Çevresel faktörler
-Genetik faktörler
-Organik ve inorganik tozlar
-Duman ve çeşitli gazlar
-Kimyasal maddeler
-Havasız ortamlar
-E vitamini eksikliği
-Alkol
-A ve C vitamini eksikliği

KOAH Hastalığının nedenleri yukarıda anlatılmış. Bu hastalık için diğer bir önemli nokta ise hastalığın belirtileridir. Bu belirtiler sayesinde erken teşhis imkânı ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilmektedir. Bu nedenle hastalığın belirtileri çok önemlidir. Aşağıda bu belirtiler anlatılmıştır.

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ölümle sonuçlanan ciddi bir hastalık olan KOAH hastalığının tedavi aşamasında en önemli nokta hastalığın kendini belli etmesidir. Bu nedenle koah hastalığı belirtileri nelerdir? Koah hastalığı nedenleri ve sebepleri sonrasında en önemli noktadır. KOAH zor bir tedavi süreci olan hastalık olduğu için erken teşhis ile hastalığın etkileri biraz azaltılmaktadır. Bu nedenle özellikle sigara içenler için bu belirtiler önemlidir.

KOAH Hastalığının Belirtileri

-Nefes darlığı
-Öksürük
-Balgam
-Kilo kaybı
-Öksürük ile kan gelmesi
-Göğüs kısmında tıkanma
-Solunumun hırıltılı olması
-Günlük işlerde zorlanma
-Yorgunluk
-Halsizlik
-Depresyon
-Sürekli uyku hali

Bu belirtiler KOAH hastalığı görülen kişilerde ortaya çıkan belirtilerdir. Bunlardan bir kaçını yaşayan kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir. KOAH çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhisin en önemli olduğu hastalıklardan biridir.

KOAH NASIL TEDAVİ EDİLİR?

KOAH hastalığı dikkat edilmezse ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis koah hastalığı tedavisi için çok önemlidir. KOAH hastalığının kesin ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığın ilerlemesi ve etkilerinin azaltılması uygulanacak tedavi ile mümkündür. Bu sayede hastalığın ortaya çıkardığı nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlerin daha az olması sağlanabilir.

KOAH Hastalığının Tedavisi İçin Uygulanması Gereken Yöntemler

Sigara İçmenin Bırakılması

KOAH hastalığının ilk tedavisi sigaranın bırakılması ile başlar. Bu hastalığın nedeni zaten sigara kullanmak olduğu için sigara bırakıldığında hastalığın etkileri azalır.

Düzenli İlaç Tedavisi

Bu konuda uzman bir doktora göründükten sonra doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Oksijen Tedavisi

KOAH ileri seviyelere ulaştığında hasta nefes almakta zorlanır. Bu nedenle düzenli olarak oksijen tedavisi uygulanır.

Tozlu ve Dumanlı Ortamlardan Uzak Durma

Zararlı gazlar ve tozlar KOAH hastalığına neden olarak hastalığın şiddetini artırır. Bu nedenle özellikle toz ve dumanlı ortamlarda çalışanların buradan uzak durmaları gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir