Panik Atak

Panik atak ruhsal olarak bilinen ama aslında yaşanan ruhsal problemlerin vücuda da yansıdığı ciddi bir rahatsızlıktır. Panik atak önemli problemlerden biridir. Yoğun bir kaygı ile ortaya çıkan bu rahatsızlık kişinin nefes alamamasına, boğuluyormuş gibi hissetmesine neden olmaktadır. Bu durumun tedavisi aslında çok kolay olsa da birçok uzman problemi anlamamakta ve hastada bir problem olmadığını düşünmektedir. Bunun sebebi panik atak probleminin testlerle anlaşılabilir bir rahatsızlık olmayışıdır. Panik atak bir anda ortaya çıkmakta ve sonra hiç oluşmamış gibi yok olmaktadır.

Panik atak, kişilerin sosyal hayatlarını kısıtlayan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bunun sebebi ne zamana ve ne şekilde ortaya çıkacağının bilinmemesidir. Bir anda oluşabilen bu rahatsızlık dışarıda, evde kısacası her ortamda oluşabilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler sosyal yaşantıdan uzaklaşmakta ve dışarıya çıkma konusunda daha isteksiz olmaktadırlar. Panik atak olan kişinin yaptığı en büyük hata sürekli ilaç taşımak ve atak başlangıcında bu ilacı almaktır. Fakat panik atak zaten fazla sürmeyecek ve o ilaç atağın süresine hiçbir şekilde etmeyecektir.

Aynı şekilde kaygıdan uzaklaşmak ve panik atak başlamasın diye alkol almakta oldukça hatalı olan hareketlerden bir tanesidir. Atak öncesi alkol almak hastaların en sık yaptığı uygulamadır. Bu şekilde alkolik olmuş birçok panik atak hastası bulunmaktadır. Panik atak belirtileri görülüyor ise mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Uzmana başvurulmaması ve alkolle problemin çözüleceğinin düşünülmesi durumu çok daha kötü bir hale sokacaktır. Panik atak hastalarının yaptığı bir diğer hata ise her şeyden kendilerini uzaklaştırmalarıdır. Bu sadece sosyal hayat değildir. Bazı kişiler cinsellikten bile uzak durmakta ve panik atak başlar mı korkusu yaşamaktadırlar. Bu tarz bir davranış biçimi kişiyi daha da kaygılandıracak ve atakların sıklığı dolaylı yoldan artış gösterecektir.

Bu gibi durumlarda beklemek ve atakların artmasını gözlemlemek yerine bir sağlık kuruluşuna başvurmak hastalığın tümüyle yok olmasına yardımcı olacaktır. Hastalık doğru kişiler tarafından yapıldığında tedavi edilebilen bir problemdir. Tedavisinin olmadığının düşünülmesi hastaların en yanlış düşüncelerinden bir tanesidir. Kişinin yapması gereken tek şey kendi için en doğru uzmanı bulmasıdır. Kişi kendini tedavi süreci boyunca rahat hissetmeli ve kesinlikle kaygıya kapılmamalıdır. Bu şekilde yapılan tedavilerin sonucunun çok daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Panik atak neden olur?

Panik atak neden olur ya da nedenleri nelerdir gibi sorular panik atak yaşamış ve hastalığı merak eden insanların en sık sorduğu sorulardan bir tanesidir. Panik atağın nedenleri diğer tüm hastalıklar gibi oldukça çeşitlidir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu nedenler hastanın panik atak başlangıcı yaşamasına ve bunun artarak devam etmesine neden olmaktadır. Peki, tam olarak panik atak neden olur? Panik atak probleminin nedenlerinden ilki yüksek oranda görülen kaygıdır. Bu tüm panik atak hastalarında ortak olan bir durumdur. Kaygı başladığında panik atakta arkadan gelecek ve kişinin nöbete girmesine neden olacaktır. Kaygı, genellikle strese ve sıkıntıya bağlı olarak oluşmaktadır. Bu sebeple panik atak sahibi kişinin mümkün olduğu kadar stres yapmaması ve kendini rahatlatması gerekecektir. Bu şekilde ilerlemek atakları yok etmeyecek fakat azda olsa azaltacaktır.

Panik atak oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise zayıf beslenmedir. Bu durum pek çok kişi tarafından bilinmeyen fakat ataklara büyük oranda etki eden önemli bir durumdur. Kişinin normalden az kalori alması ve dengesiz bir şekilde beslenmesi kan şekerine, kan şekeri ise ataklarına doğrudan etki edecektir. Bu sebeple bu tarz hastaların çok sert diyetler yapmamaları ve sağlıklı beslenme düzenlerine devam etmeleri gerekmektedir. Panik atak oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise belli başlı rahatsızlıklardır. Kişide daha önceden bazı hastalıkların olması panik atak problemini tetikleyecek ve tedavi edilmezlerde atakların artarak ilerlemesine neden olacaktır. Bunlardan ilki ve en önemlisi hipoglisemi denilen rahatsızlıktır. Hipoglisemi, kan şekeri ile ilgili bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kan şekeri normalden düşük olmaktadır.Panik atak oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise zayıf beslenmedir. Bu durum pek çok kişi tarafından bilinmeyen fakat ataklara büyük oranda etki eden önemli bir durumdur. Kişinin normalden az kalori alması ve dengesiz bir şekilde beslenmesi kan şekerine, kan şekeri ise ataklarına doğrudan etki edecektir. Bu sebeple bu tarz hastaların çok sert diyetler yapmamaları ve sağlıklı beslenme düzenlerine devam etmeleri gerekmektedir. Panik atak oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise belli başlı rahatsızlıklardır. Kişide daha önceden bazı hastalıkların olması panik atak problemini tetikleyecek ve tedavi edilmezlerde atakların artarak ilerlemesine neden olacaktır. Bunlardan ilki ve en önemlisi hipoglisemi denilen rahatsızlıktır. Hipoglisemi, kan şekeri ile ilgili bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta kan şekeri normalden düşük olmaktadır.

Kan şekerinin düşmesi panik atağa yol açan önemli nedenlerden bir tanesidir. Yetersiz beslenen kişilerde panik atak oluşmasının nedeni de budur. Bu noktada ilk olarak hipogliseminin tedavi edilmesi, daha sonra panik atak ilaçlarına başlanması gerekecektir. Hipoglisemi dışında panik atak problemine neden olan bir diğer hastalık ise hipertiroidzm hastalığıdır. Bu hastalık adından da anlaşılacağı gibi tiroidler ile doğrudan bağlantılı olan bir rahatsızlıktır. Tiroidlerin ve dolayısıyla metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasına neden olan bu durum hormon salgısının artmasına ve buna bağlı olarak panik atak oluşumuna neden olmaktadır. Bu noktada yapılması gereken en doğru şey tiroid probleminin çözülmesi için bir uzmana başvurmak olacaktır. Tiroidlerde oluşan bu hızlı çalışma problemi çözüldüğünde panik atak da yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

Panik atak belirtileri

Panik atak belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteren fakat birçok kişide hemen hemen aynı olan belli başlı durumlardır. Kişide bu tarz panik atak belirtilerinden bir veya birkaç tanesinin görülmesi panik atak hastası olunduğunu ve bir uzman görünülmesi gerektiğini işaret etmektedir. Panik atak belirtileri denince akla gelen ilk belirti kalp atışlarında hızlanma ve buna bağlı olarak nefes alamamadır. Bu belirti panik atak probleminin en gerçekçi belirtilerindendir. Kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedilen panik atak çok sürmemekte fakat kişiye psikolojik anlamda çok zarar vermektedir. Nefes alamama ile birlikte terleme ve titreme görülmesi de panik atak belirtilerindendir. Panik atak yaşandığında kişi başka bir problem olduğunu düşünecektir. Bu problemlerden ilki kalp krizidir. Fakat belirtiler kalp krizi ile karıştırılmamalıdır. Bir insanın hayatı boyunca 1 ya da 2 kez panik atak geçirmesi normal olarak görülmektedir.

panik-atak-belirtileri

Stres ya da o dönem yaşanan sıkıntılar panik atak oluşumuna neden olabilmektedir. Fakat ataklar sıklaşıyorsa ve sürekli artış gösteriyorsa bu ciddi problemlere işaret etmektedir. Bu noktada tedavi görülmesi şarttır. Panik atak oluştuğunda ortaya çıkan son belirti ise kontrolü kaybetme ve göğüs bölgesinde yaşanan baskı hissidir. Atak sona erdiğinde bu his de geçecektir. Hastalar atak süresinde kontrolünü kaybettiği için dışarı çıkmak ve atakla insanların arasında karşılaşmak istememektedirler. Bu durumda sosyal hayat sona ermekte ve kişiler eve kapanarak her geçen gün daha çok strese girmektedirler. Bu durumda yapılması gereken tek şey evden dışarı çıkma ve tedavi görmek için bir adım atmaktır. Çok yoğun atak yaşayan hastalar bile doğru tedavi ile iyileşmiş durumdadırlar. Bu noktada bir adım atılmalı ve atak problemi mutlaka giderilmelidir.

Panik Atak En çok kimlerde görülür?

Panik atak genellikle 20 yaşı geçmiş ve yetişkinliğe adım atmış kişilerde görülmektedir. Genetik olarak da oluşabilen bu rahatsızlık en çok 20 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde görülme ihtimalide vardır. Bu noktada kişinin psikolojik durumu ve genleri büyük oranda etkilidir.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi genellikle psikologlar tarafından yapılmaktadır. Bunun için bir psikoloji servisine başvurulması yeterli olacaktır. Panik atak tedavisi ilaçlar ile yapılan bir tedavidir. Bu sebeple son derece kolaydır. İlaçlar düzenli olarak kullanıldığında ataklar azalacak hatta yok olacaktır. İlacın atak esnasında alınması bir fark yaratmayacaktır. İlaç normal sürelerinde alınmalı ve adım adım iyileşme sağlanmalıdır.

Panik Atak, Panik Bozukluğu hakkında merak ettiklerinizi altta bulunan yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir