Kolonoskopi Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Sağlık açısından oldukça öneme sahip olan kolonoskopi işlemi, vücutta bulunan kalın bağırsaklara Latince’de “kolon” denilir. Bağırsakların görüntülenmesi için kullanılan yönteme ise kolonoskopi denir. Kolonoskopi, makat kısmından içeriye girilerek tüm kalın bağırsağın durumunu, tümör veya bağırsakta herhangi bir hastalık olup olmadığı teşhisinde kullanılır.

Kolonoskopi Neden Yapılır ve Hangi Hastalıkları Teşhis Eder?

Bağırsaktan parça alınarak tetkik yapılır. Kolonoskopi sayesinde iltihap bağırsak hastalığı, bağırsak kanseri gibi bağırsak hastalıkların tanısı konulur. Kolonoskopi yapımı iki amaçla kullanılır. Birinci kullanım, kalın bağırsakta bir rahatsızlık olup olmadığını teşhis etmek amacıyla veya makattan gelen kanama var ise bunun basit bir kanama mı yoksa kanser olup olmadığını anlamaktır. İkinci kullanımı ise kolonoskopi ile kalın bağırsak polipleri yakılarak alınır ve kalın bağırsak kanseri önlenebilir

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi, “kolonoskop” adı verilen bir alet yardımı ile yapılır. Bu aletin sonunda ışık ve kamera bulunur, oldukça ince ve esnek yapıya sahip bir alettir. Bu işlem öncesinde rahatsızlığı azaltmak için sakinleştirici ve ağrı kesiciler verilebilir. Kolonoskopi esnasında doktor makat bölgesine kolonoskopu yerleştirir ve makattan kolona girer. Kolonoskop, doktorun monitör cihazında görmesine neden olur.

Kolonoskopi Öncesi Ne Hazırlık Edilir?

Kolonoskopi esnasında kalın bağırsağın kolon kısmının boş olması gerekmektedir. Bu işlemden bir iki gün önce katı gıdaların bırakılması gerekmektedir. Kolonoskopi hazırlık diyeti yapılması gerekir. Ayrıca kolonoskopiden önce eğer kolon eğer doluysa kolonu boşaltmak için lavman yapılması gerekebilir.

Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskopi, yarım saat ile bir saat arasında değişkenlik gösterir. Az bir olasılıkta da olsa kolonopi işlemi sırasında kolonoskop kolon duvarını zedeleyip delebilir. Bu deliği onarmak için ameliyat gerekebilir.

Kolonoskopi Tetkikinin Yararı Nedir?

Kolonoskopi tetkikinin yararı, kalın bağırsakta kansere yol açan polipleri kanserleşmeden almaktır.

Bağırsak Polipleri Nasıl Çıkartılır?

Kolonoskop içerisinden geçirilen kablodan bir kement sayesinde elektrik akımı ile polipler yakılarak çıkarılır.

Kolonoskopi İşlemi Sonrası

Kolonoskopi işlem sırasında hava verildiği için gaz çıkartma gereksinimi duyulur. Operasyon sırasında çeşitli ilaçlar alındığı için kolonoskopi işleminden sonra dinlenilmesi gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir