Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Sağlık açısından sık rastlanan sorunlardan biridir. Oluşum aşaması, idrarı oluşturan kadehe benzer yapıda ki kanallarda başlayan rahatsızlıktır. Burada oluşan kristallerin birleşmesi sonucunda böbrek taşı denilen hastalık başlamış olur. Yapı bakımından incelenen böbrek bir fasulyeye benzetilir. Kan içerisinde toksit denilen materyallere karşı bir filtre görevi üstelenir. Aslında temizleme görevi var denilebilir. İşlem sonrasında vücudun fazla sıvıyı dışa atmasını sağlar. Filtreden geçen kanı tekrar geriye atarak işlemi tamamlamış olur. Bahsettiğimiz bu sıralı işlemde, kanallarda birleşen kristaller ve mineraller filtreye takılarak böbrek taşını oluşturur.

Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı oluştuktan sonra ilk hissettirdiği durum, belli belirsiz ortaya çıkan bel ağrısıdır. Fakat bazı durumlarda oluşmasına rağmen herhangi bir belirti ağrı yapmazlar. Bu durumda hissettirmeyen sessiz kalmış taşlar deriz. Asıl ağrılar ve hissiyat ise taşın böbrekten idrar yoluna düşmesi sonucu ortaya çıkar. Bu eğer gerçekleşir ise çok fazlaca hissedilen şiddetli bir yan ağrısı verir. Tabi bununla da kalmaz. Ek olarak kusma hissi, bulantı, karın ağrısı görülebilir. Ayrıca idrarda sıklıkla kırmızımsı renk görülebilir. Yani kan görülmesi olabilir. Bu şikayetler ilerleyen süreçte kendisini idrar yolu şikayeti haline getirir. Çünkü taş hareket etmiş ve ilerlemiş olur. Eğer oluşan taş idrar yolunda ilerleme yaparsa; sıklıkla idrar varmış hissi yaşatır, çok sık idrar çıkma gereksinimi oluşur. Kaçırma ve tutamama durumları gözlenebilir.

İlgili Makaleler

Böbrek Taşının Sık Görüldüğü Kişiler

En fazla rahatsızlığa rastlanan kişiler çok az su ve sıvı tüketenlerdir. Yani suyun bu hastalıkta önemli bir yeri vardır. Özellikle ter boşaltımının yoğun olduğu ve sıvı kaybının fazla olduğu bireylerde de görülebilir. Böbrek anomonisi sorunu yaşayanlarda, sıklıkla idrar yolu problemleri yaşamışlarda, bazı tümör hastalıklarında, ürük asit yüksekliğinde, kemik erimesi rahatsızlığında ve özel diyetler yapan, bazı besinleri çok fazla tüketenlerde sıklıkla böbrek taşı görülebilir.

Nasıl Tespit Edilir?

Tespit için, belirtilerinden bahsettiğimiz gibi yan ağrısı, idrarda kanama şikayeti olanlarda ilk işlem olarak görüntüleme aşamasına geçilir. Görüntüleme aşaması ultrasonografi ile başlar. Eğer yetersiz kalır ise başka bir yöntem olan spiral tomografi uygulanır.

Eğer Böbrek Taşı tedavi edilmez ve yeterli büyüklüğü ulaşırsa böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.

Taşlar yeterli büyüklüğe ulaşırsa (4-5mm) böbrek boşaltım sisteminde tıkanıklık oluşturarak ağrı, kanama, enfeksiyon ya da böbrek yetmezliğine yol açabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir