Sağlık ve Oruç

Ramazan ayında tutulan 1 aylık orucun vücut üzerinde ki etkisine uzmanların bakış açısı nedir? Bu yazı da araştırmalarımız doğrultusunda bazı uzmanların görüşlerini sizlere sunacağız. Vücutta tüm beslenme sürecince oluşturduğu zararlı maddelerin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oruç süresinin etkisi çok olumlu yöndedir. Çünkü bu süreç içinde yeme içme olmadığı için ya da günün çok kısa bir süresinde olduğundan diyelim. Sistemlerin çalışma süreside kısalır. Bu da dinlenme olanağı sunar. Dinlenen karaciğer ve sindirim sistemleri olumlu bir tazelenme sürecini de beraberinde getirir.

Güneş doğuş batış zamanın yeme içmeyi kesme olarak nitelendirilen oruç dönemi, sindirim sisteminin dinlenmesini sağlar. Bu da diğer organlar için kan artışı yani çalışma verimi sağlar. Özellikle şeker hastalarında (tabi bunu doktor kontrolünde yapmalısınız) kan şekeri kontrolü sağlanır. Yine aynı şekilde hipertansiyon hastaları içinde kan basıncı kontrolü sağlanması kolaylaşıyor. Kolesterol olarak ise yağ oranın düşüşü ile yararlı dediğimiz HDL kolesterol yükselir. Yağların erime süreci ayrıca kilo sorunu olanlar için de zayıflamayı sağlıyor. Diğer etkileri ise kanda yapım süreci artış gösterecektir. Kemikler için ilikler de uyarılır. Direnç artması sağlanır. Direncin artışı önemli hastalıklara karşı vücudu güçlü kılıyor. Bu da kanser gibi kalp ve damar hastalıkları gibi büyük sorunların görülmesini azaltıyor.

Kalp Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Uzmanların çok sık karşılaştığı sorulara bakalım. Genelde kalp hastaları oruç tutabilir mi? Oruç tutarken hastalar nelere dikkat etmelidir? Bu sorular her ramazanda sorulan ve hani sıkça sorular sorular dediğimiz alana girenlerdendir. Oruç manevi açıdan bakıldığında çok mutluluk ve huzur verici bir dini görevdir. Fakat bunun yanında birde sağlık açısından bakılması gerekir. Sağlık ile ilgilide uzmanlar normal şartlarda oldukça yararlı bir ibadet olduğunu söylemekteler. Beslenme ve ilaç kullanımı zorunluluğu olan hastalar için doktor kontrolünden geçerek bir düzenleme yapılabilir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece ibadetinizi düzenli olarak yapabilirsiniz. Bunun yanlış bilinen zararlı olduğu görüşünü de çürüttüğü ortadadır. Zararları olabilecek hastaların zaten oruç ibadetini ertelemesi dinen de uygun görülür. Geçici hastalar için kaza olarak ilerleyen ve sağlığın kazanıldığı dönemde tekrar tutulması mümkündür.

Riskli Kalp Hastaları Kimlerdir?

Uzman görüşü, koroner kalp hastalığı olanlarda tedavi olanlar ya da olmamış olanlar için riskli deniyor. Ayrıca kalp krizi riski taşıyanlarında tutması önerilmez. Kalp hastası olanların önce hekimlerine danışması kesinlikle zorunludur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir