Vücudumuzun enerji sistemine baktığımızda aslında üç başlık altında yapı taşlarını sıralamak mümkün. Bunlar proteinler, karbonhidratlar ve yağlar. Aslında gündelik hayatta çok sık duyduğumuz üç etkendir bunlar. Bunlar arasında en fazla etkisi olan enerji kaynağımız ise yağlardır. Ana başlığa bağlamak gerekirse kolesterol ise, bu yağlardan en önemli olanıdır. Yani enerji metabolizmasında yer alan kolesterol en etkin yapı taşıyken bir yandan da hücre yapısında ve hormon yapımında kullanılmaktadır. Bu nedenle zaten temel ve vazgeçilmez bir yapı taşıdır.
Kolesterol Türleri Nelerdir?
Türler incelemesi, dolaşım şekilleri incelenerek ve değişiklik göstermelerine bakılarak yapılır. Tetkikler yapılırken gözlenen sonuçlar bize bu incelemeyi gösterir. Gruplara ayrılmış hallerine bakıldığında;
- LDL – Yani düşük yoğunluklu proteinler.
- HDL – Yüksek yoğunluklu proteinler.
Bunlarla beraber kolesterole yakınlığı ile bilinen Tri Gliseritler vardır. Bunlar bir bakıma kişiyi değerlendirme aşamasında en fazla dikkat edilen yağ parametreleridir. Enerji ve doku yapısında yer alırlar.
Kolesterol Neden Yükselir?
Kanda oluşan yükselme çok etkin sorunlara sebep verebilir. Sağlık açısından aşırı önem taşır. Neden yükseldiğine bakılınca, aslında iki sebep olabilir. Biri vücudun kendi sebepleri içerisinde oluşan dahili nedenler olabilir. Diğeri ise düzensiz ve yanlış olarak yapılan beslenme ile oluşan harici nedenlerdir. Bu bilinen iki sebepte yükselmeye sebebiyet verebilir. Gün içinde ki hareketsiz kalma, beslenmeye dikkat etmeme ve kilo alımı dışarıdan bizi etkileyen harici nedenlerdir. Genetik olarak olabilen yükselmede ise karaciğerin etkisi fazladır. Karaciğerde oluşturulan kolesterolün fazla olması da ayrıca bir etkendir. Çok sık rastlanmasa da bazı kişilerde bu da görülmektedir. Bunlarda diyet ve sağlıklı beslenme tek başına çözüm üretemiyor. Maalesef böyle bir zor süreç var. Çünkü bu sizin genetiğinizin yağ sisteminde bir arıza olduğunu gösteriyor. Durumun normale dönmesi için ilaç tedavisi önerilmektedir.
İyi ve Kötü Kolesterol Arasında Ne Gibi Farklılıklar Var?
Halk dilinde kolesterol denildiğinde bu bir hastalık varmış gibi algılanır. Fakat aslında vücutta bulunması gereken bir enerji kaynağı ve yapı taşı olduğu pek bilinmiyor. Bilinmesi gereken zararlı olan ve bazı durumlarda değişik konfigürasyonlara yol açan türlerdir. Bunlara LDL “küçük yoğunluklu” kolesterol denilmektedir. Bunu yukarıda türleri anlatırken sıralamıştık. Bunlar çeşitli sebepler ile oluşan damar sertliğine ve daha sonrasında ise kalp damar hastalıklarına sebebiyet verebilir. Bu çeşitli sebepten kastımız yine çevresel faktörleri içermektedir. Sağlıksız beslenme gibi sigara gibi nedenlerdir. Aslında etken ana sebep enerjini yanlış yönlerde kullanılması diyebiliriz. Normal şartlarda siz organik halinizle vücudu bırakabilseniz, bir çok molekül size fayda sağlar. Ama dış etkenler ile bozulmalar oluşuyor. Bu da size yararlı olan şeyleri zararlı hale getiriyor. Normalde zararsız halde olarak bulunan LDL dış etkenler ile dönüşüm yaşıyor zararlı hale geliyor. HDL ise iyi huylu olarak bilinen kolesterol türüdür. Bunun yüksek olması diğerinin tam tersine kalp ve damar sağlığınız açısından sağlıklı olduğunuza işarettir.