Çölyak Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Çölyak; glüten proteinine karşı ince bağırsağın verdiği bir alerjidir. Çölyak, halk arasında bilinen bir hastalık olmadığı için ancak doktor muayenesinden sonra ortaya çıkar. Çölyak, daha çok beslenme ile ilgili bir hastalıktır. Çölyak hastaları ömür boyu glütenli gıdalara karşı perhiz yapmak zorundadırlar.

Her hastalığa karşı vücut bir takım tepkiler verdiği gibi çölyak hastalığının da bazı belirtileri vardır. Karın ağrısı, şişkinlik, kilo alamamak çölyak hastalığının belirtileri arasında gösterilir.

Çölyak hastalığında genelde ilaç tedavisi uygulanmaz. Bu hastalığın tek tedavisi beslenmeye dikkat ederek glüten içeren gıdalardan uzak durmaktır. Glüten, daha çok tahıllarda bulunan bir çeşit proteindir. Arpa, buğday, yulaf, bulgur gibi çeşitli tahıllarda bulunur. Glütene alerjisi olan kişiler bu tahılları yemediği gibi bu tahıllardan üretilen ekmek, pasta, kurabiye vs tüketmemeleri gerekir.

Çölyak hastalığında perhiz çok önemlidir. Perhize dikkat edilmediği zaman hastalık hızlı bir şekilde ilerler. 12 parmak bağırsağının düzleşerek yapısı bozulur. Böylece ince bağırsak kısmi olarak işlevini kaybeder.

Çölyak her yaş grubunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda ortaya çıkan çölyak hastalığının birçok belirtisi vardır. Bunlar aşağıda listede sıralanmıştır.

  • Karın bölgesinde daha çok öne doğru şişlik,
  • Yaşa göre kilo azlığı,
  • Kaslarda zayıflık,
  • Dışkıda anormallik,
  • Kusma halsizlik ve iştah kaybı,
  • Ağız içinde oluşan yaralar,
  • Kaşıntılı ve döküntülü cilt.

Çölyak hastaları nasıl beslenmelidir?

Çölyak hastası olan kişilerin öncelikle yapması gereken şey gıdaları iyi tanıyıp glüten içeren besinleri ayırt etmeleri gerekir. Hangi gıdaları yememeleri gerektiğini bilirlerse hastalıkları ile ilgili çok fazla sorun yaşamazlar.

Çölyak hastaları hangi gıdaları tüketmelidir?

Çölyak hastası olan kişiler glüten içermeyen tüm besinleri gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Mısır, pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya fasulyesi vs gıdaları istedikleri gibi tüketebilirler.

Çölyak hastaları perhizlerine dikkat etmedikleri zaman ne olur?

Glüten proteinine karşı alerjisi olan kişilerin yaşam boyu perhiz yapmaları gerekir demiştir. Perhize dikkat etmedikleri takdirde çölyak hastaları birtakım sağlık sorunları ile karşılaşırlar. Kemik erimesi, halsizlik, kısırlık, düşük ve depresyon olası sağlık sorunlarından birkaçıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir