Ms Hastalığı, Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı Ne Demektir? 

Multiple Skleroz denilen ms hastalığı nedir? Son dönemlerde çok önem kazanan bir soru haline gelmiştir. MS hastalığı bir insanın bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluğun etkisi ile omurilikte oluşan çok sayıda plakların oluşması sonucunda ortaya çıkan çok ciddi bir hastalıktır. MS hastalığı hem beyni hem de omuriliği etkilediği için nörolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Bağışıklık sisteminde oluşan sorunlardan dolayı sinirleri koruyan miyelin zayıflaması ile ortaya çıkan bir kas hastalığı olan ms hastalığı neden olur? Kişiye göre değişebilmektedir. MS hastalığı aniden ortaya çıkarak ataklar yaşanmasına sebep olurken çok yavaş ilerleyerek de kendini belli etmediği zamanlar olmaktadır. Koruyucu miyelde meydana gelen büyük hasarlar kişideki beyni, omuriliği veya diğer bütün vücudu etkileyerek sinir sisteminde geçici olmayan hasarların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Toplumda günümüzde görülen MS hastalığı tahmin edilenden daha fazladır. MS hastalığı çok tehlikeli ve ölümcül olan bir hastalıktır. MS hastalığı genellikle 20 ile 40 yaşları arasındaki genç insanlarda görülmektedir. Çalışmanın en verimli olduğu yaşlarda görülen MS hastalığı, erkeklere oranla kadınlarda çok daha fazla görülmektedir. Dünya’da 3 milyon kişi MS hastalığı ile uğraşmaktadır. Türkiye’de ise yaklaşık olarak 35 000 kişi bu hastalıktan şikâyetçidir.

Ms (Multiple Skleroz) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Son zamanlarda Türkiye’de MS hastalığına yakalanan kişilerin sayısı sürekli olarak arttığı için hem doktorların hem de hastaların ms hastalığı neden olur? Sorusuna yanıt aramaları hızlanmıştır. Ancak MS hastalığının temel olarak nedeni tam anlamı ile bulunamamıştır. Nedeni bilinmediği için de kim de bu hastalığın ne gibi durumlardan dolayı meydana geleceği bilinememektedir. MS hastalığının nedeni bilinemese de hastalığı tetikleyici unsurlardan bazıları belirlenmiştir. Hastalığa neden olan genetik etkilerin dışında hastalığı tetikleyen etmenler şunlardır:

-D vitamininin eksikliği
-Virüse neden olan enfeksiyonlar
-Bazı aşılar
-Sigara
-Yüksek oranda tuz tüketimi
-Stres
-Çevresel faktörler
-Coğrafi etkiler

Yukarıdaki sebepler MS hastalığının nedenleri değildir. Sadece hastalığın etkilerini artıran ve hastalığı tetikleyen etmenlerdir. Genel olarak insanların vücudu vücuda giren ve yabancı olan mikroorganizmaları tanıyarak bu mikroorganizmalara karşı antikorlar üreterek hepsi ile mücadeleye girer. Ancak MS hastalığında vücut kendi hücrelerini yabancı hücreymiş gibi değerlendirir ve onlara karşı ürettiği antikorlar insanın sinir sistemindeki miyelin üzerine oturarak buranın hasar görmesine sebep olur. Bu şekilde ilerleyen antikorlar sinir gövdesini de etkilemektedir. Bu etkiler sonucunda hastaların sinirlerinde normal iletiler yapılamadığı için her kişiye göre değişik belirtilerle bu hastalık ortaya çıkar.

MS hastalığının oluşmasına etki eden unsurlardan biri de çocukken çok küçük yaşta geçirilmiş olan enfeksiyona bağlı hastalıklardır. MS hastalığı tek bir nedene veya etkiye bağlı olarak açıklanabilecek bir hastalık değildir. Yapılan çok ilginç bir araştırmaya göre, Ekvatordan uzaklaştıkça MS hastalığı daha fazla görülmektedir. Bunun en büyük nedeni ise D vitamininin eksik olmasıdır.

Kimler Risk Altındadır?

Kadınlar erkeklere göre daha fazla MS hastalığına yakalanmaktadır. Ilıman iklim sisteminde oturan kişilerde MS hastalığı daha fazla görülmektedir. Herhangi bir bölge Ekvatora ne kadar yakın ise MS hastalığı da o kadar az görülmektedir. Duygusal ve hassas kişiler de daha fazla görüldüğü için bu karaktere sahip kişiler de risk altındadır. MS hastalığı ilginç bir şekilde sağlık şartlarının son derece iyi olduğu yerlerde daha fazla görülmektedir.

MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Genetik Midir?

MS hastalığına yakalanan kişiler ilk olarak MS hastalığının nedenlerini araştırmaktadır. Ancak tam olarak nedeni bilinemediği için ms hastalığı genetik midir? Diye düşünülmeye başlanmaktadır. MS hastalığı temel anlamda genetik bir hastalık değildir. Ancak bu hastalığa genetik yatkınlık var ise ortaya çıkma ihtimali yükselmektedir. Ailesinde MS olan kişinin de MS hastalığına yakalanacak olması kesin değildir. Fakat ailesinde herhangi birinde MS hastalığı görünen kişinin MS hastalığına yakalanması diğer insanlara göre yaklaşık 20 kat daha fazladır. Ayrıca MS hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu nedenle normal yollardan veya cinsel ilişki ile hastalığın bulaşması gibi bir durum yoktur.

MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir ve Tanısı Nasıl Konur?

MS hastalığında merak edilen konulardan biri de ms hastalığı nasıl teşhis edilir? Sorusudur. Hastalık bazen sinsice ilerlediği için teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Hastalığın ilk birkaç belirtisi görüldükten sonra kesin teşhisinin yapılması yıllar sonra bile olabilmektedir. İlk belirtiler genellikle çok hafif olduğu için insanlar tarafından önemsenmez ve doktora gidilmez. Hastayı dinleyen doktor bazı belirtilere ve hastanın durumuna göre yaptığı testlerle kesin teşhisi koymaktadır. MS hastalığının belirtileri diğer hastalıklardan farklı olarak hiçbir uyarı vermeden ortaya çıkmaktadır. Teşhisin koyulabilmesi için en etkili yöntemlerden biri de MR çekmektir. Ayrıca beyinden alınan omurilik sıvısının incelenmesi yöntemi hastalığın teşhisindeki en etkili laboratuvar yöntemidir.

MS (Multiple Skleroz) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi belirtiler erken teşhis ve buna bağlı tedavi için çok önemlidir. Bu nedenle çok ciddi bir hastalık olan ms hastalığı (multiple skleroz) belirtileri nelerdir? Kesinlikle herkes tarafından bilinmesi gereken belirtilerdir. MS hastalığının teşhis edilmesinde önemli bir yere sahip olan belirtiler şunlardır:

-Kollarda ve bacaklarda uyuşma
-Yüzde uyuşma
-Vücutta karıncalanma
-Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik
-Çift görme
-Bulanık görme
-Hareketlerde oluşan beceri kaybı
-Baş dönmesi
-Denge sorunu
-Titreme
-İdrar kaçırma
-Yorgunluk
-Kabızlık
-Depresyon
-Cinsel işlevlerde bozukluk
-Hafızada sorun
-Baş ağrısı
-Uyku sorunları
-Elektrik şoku hissi
-Geveleyerek konuşma
-Isıya karşı hassasiyet
-Algıda değişiklikler
-Konuşma bozukluğu
-Yutkunmada ve yutmada zorluk
-Kronik ağrılar
-Geçici felç
-Aşırı sinirli hal

MS Hastalığının Hamileliğe Etkisi Nedir?

Özellikle kadınlarda görülen bir hastalık olan ms hamileliğe engel mi? konusu birçok kadının kafasına takılan bir konudur. Hastalığın genç yaştaki bayanlarda da görülüyor olması bu gibi sorunların gündeme gelmesine neden olmaktadır. MS hastalığının gebeliğe herhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle MS hastalarının hamilelik sürecini ertelemelerine gerek yoktur. Bütün MS hastaları sağlıklı olarak hamile kalabilir ve bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütebilir. MS hastalığı olup da hamile kalan kişiler, doktorları tarafından sürekli olarak kontrol edilmektedir. Bu nedenle hamilelik dönemlerinde de MS hastalığından dolayı herhangi bir sıkıntı yaşamazlar.

MS Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de MS hastalığına yakalanan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ölümcül etkilere sahip olan ms hastalığı tedavisi çok önemlidir. Tedaviye geçilebilmesi için öncelikle hastalığın erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda insanlara özellikle çok iş düşmektedir. Yukarıda anlatılmış olan MS hastalığını belirtilerine dikkat ederek hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayabilirler. MS hastalığının tedavileri şu şekildedir: Türkiye’de MS hastalığına yakalanan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ölümcül etkilere sahip olan ms hastalığı tedavisi çok önemlidir. Tedaviye geçilebilmesi için öncelikle hastalığın erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda insanlara özellikle çok iş düşmektedir. Yukarıda anlatılmış olan MS hastalığını belirtilerine dikkat ederek hastalığın erken teşhis edilmesini sağlayabilirler. MS hastalığının tedavileri şu şekildedir:

İlaç Tedavisi

MS hastalığı teşhisi konulan kişinin vücut ve bünye yapısı ile hastalığın durumuna göre doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanmaktadır. MS hastalığı için geliştirilen ilaçlardan en uygun olanı hastaya verilir.

Spor ve Fizyoterapi

Egzersiz ve spor ile kasların çalıştırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede hastalığın meydana getirdiği atakların etkisi azaltılmaktadır.

Psikoterapi

Depresyon nedeni ile etkisi artan MS hastalığının tedavisi için depresyon durumundan hastanın çıkarılması için psikoterapi tedavisi uygulanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir